Sabtu, 23 Jun 2007
BLUEBERRY CHEESE TARTS
Resipi ini sumbangan dari Aries, D import dari “Forum Resipi Diana”. Haaa nampak sungguh menyelerakan. Dan lagi satu gambar tu adalah sumbangan dari Saudari Babybatriesyia, menggunakan resipi yang sama tapi letak strawberry. Thank you ladies for sharing.
BLUEBERRY CHEESE TART
PASTRY (resepi chef anuar)
160g butter
80g gula castor
1 st vanilla esen
sedikit garam
1/2 biji telur
250gm tepung gandum
Cara:
1. Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
4. Tekan doh pada acuan tart.
5. dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan...bakar 180 degree Celcius selama 15 minit. Sejukkan dan lepas tu isi fillingnya dan bakar lagi selama 10 minit. Quite easy...cuba la....
Filling for blueberry cheese tart (resepi dari 1mas2ra)
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg
Blueberry filling
Cara:
Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
Picitkan cream cheese di dlm tat shell & kemudian bubuhkan 1/2 sudu kecil blueberry keatasnya.
Nota:
Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan